Apache 8 Portu Hatası

Apache 80 Portu Hatası – Apache Port Değiştirme

Apache 80 portu hatası wamp server yada diğer yerel sunucu programlarını bilgisayarımıza kurduğumuzda karşılaştığımız bir sorundur. Apache sunucusunun çalışmamasının en büyük nedenlerden biri 80 portu farklı bir program tarafından kullanıldığı içindir. Daha önceki yazımda Wamp Server Kurulumundan bahsetmiştim. Eğer wamp server kurulumu sonrasında wamp simgesi turuncu renkte kalıyorsa büyük ihtimalle 80 portunuz çakışma yapıyordur. Bu yazıdaki çözümleri denemenizi öneririm.

Bu sorunun önüne geçmenin bir kaç yolu vardır. En yaygın çözüm Apache sunucusunun portunu değiştirmektir.

Apache 80 Portu Değiştirme

Şimdi Apache portunu değiştirmek için en basit yöntem sistem tepsisindeki wamp server simgesine sol tıklıyoruz ve Apache üzerine geliyoruz yana açılan menüden httpd.conf seçeneğini seçiyoruz.

httpd.conf dosyasını açtık şimdi CTRL+F tuşlarına basarak arama penceresini açıyoruz ve Listen yazıp aratıyoruz. Listen 0.0.0.0:80 yazan satırı buluyoruz.

Listen 0.0.0.0:80 ve Listen[::0]:80 yazan satırlardaki 80’i 90 ile değiştiriyoz ve kaydediyoruz. Son hali Listen 0.0.0.0:90 ve Listen[::0]:90 şeklinde oluyor. Sistem tepsisinden wamp simgesine bu sefer sağ tıklıyoruz ve Yenile(Restart) seçeneğine tıklıyoruz. Wamp server yeniden başlayacaktır ve sorun çözüldü ise yeşil renkte olacaktır.

Not: Port değişikliği sonrasında http://localhost/ şeklinde eriştiğimiz ana dizine http://localhost:port şeklinde erişiyoruz. Yukarıdaki işleme göre tarayıcımızın adres çubuğuna http://localhost:90 yazarak ana dizine erişebiliriz.

Yok ben böyle sevmedim uzun yolu denemek istiyorum diyenler için C:\wamp64\bin\apache\apache2.4.46\conf\ dizini içerisinde httpd.conf dosyasını bulabilirsiniz. Daha sonrasında yapmanız gereken adımlar yukarıdakiler ile aynıdır.

Apache 80 port hatasına sebep olan ve bilinen birde Skype vardır. Skype 80 portunu kullandığı için bazen çakışma yapmaktadır. Bu durumda isterseniz Apache portunu değiştirebilir yada Skype portunu değiştirebilirsiniz.

Skype Portu Değiştirme

Skype programı oldukça yaygın kullanılan bir programdır. Eğer sizde skype kullanıyorsanız Apache server ile çakışması muhtemeldir ancak skype 80 portu yerine farklı bir porta ayarlandığında bu sorun ortadan kalkacaktır.

Araçlar -> Seçenekler -> Gelişmiş ->Bağlantı bölümüne giriyoruz. Yan tarafta “Diğer gelen bağlantılar için bağlantı noktası 80 ve 443’ü kullan” seçeneği işaretli ise işareti kaldırıyoruz. Ayarları kaydedip programı yeniden başlatıyoruz. Bu seçenek skype’ın yeni sürümünde bulunmamaktadır. Eski sürümler için geçerlidir. Bu işlem sonucunda Apache 80 port hatası düzelecektir.

IIS Portu Değiştirme

Apache server bazı durumlarda ISS(Internet Information Services) ile çakışma yapmaktadır her iki uygulamada 80 portu üzerinden işlem yaptığı için bu adımda ISS portu nasıl değiştirilir onu göreceğiz. IIS(Internet Information Services) portu değiştirmek diğer işlemlere göre biraz daha uzun ve karışıktır. Win+R tuş kombinasyonu ile Çalıştır‘ı açıyoruz veya Başlat->Çalıştır şeklinde de açabiliriz.

Başlat-> Çalıştır->inetmgr yazarak Internet Information Service Yöneticisini açıyoruz.

Yukarıdaki gibi bir pençere açılacak burası Internet Information Services Yöneticisidir. Görsel işaretli alanlardaki gibi önce sol taraftaki OK’ları açıyoruz. Daha sonra Default Web Site seçeneğine sağ tıkıyoruz ve Bağlantı Düzenle seçeneğini seçiyoruz.

Yukarıdaki görselde numaralandırılmış sıra ile önce Düzenle butonuna tıklıyoruz. Daha sonra 2 numaralı kutunun olduğu yerde Bağ.Noktası 80 yazmakta orayı 90 veya herhangi bir numara ile değiştiriyoruz. Tamam butonuna tıklıyoruz ve ayarları kayıt ediyoruz böylelikle port değişmiş oluyor. Tekrar yeniden başlatarak wamp serveri çalıştırmayı deneyin.

Not: Eğer Başlat->Çalıştır->inetmgr yazdığınızda bir hata ile karşılaşıyorsanız. Başlat‘a “Windows Özelliklerini Aç veya kapat” yazın.

Yukarıdaki görselde gördüğünüz programı bulacaktır. Çalıştırıyoruz ve karşımıza küçük bir pencere çıkıyor. Bu pencerede Internet Information Services seçeneğini buluyoruz.

Soldaki görselde gördüğünüz gibi Internet Information Services seçeneğinin kutusunu işaretliyoruz. Varsayılan olarak kutu boş gelir yani pasiftir. İşaretleyerek aktif ediyoruz. Daha sonra otomatik bir işlem gerçekleşir ve bilgisayarı yeniden başlatmanız istenir. Bilgisayarı yeniden başlatın.

Başlat->Çalıştır->inetmgr komutu ile artık IIS Yöneticisini açabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version