Php Include ve Require Fonksiyonları

Php Include & Require Fonksiyonları

Php include ve require fonksiyonları bir dosya başka dosyayı dahil etmemizi sağlıyor. Php include ve require fonksiyonları oldukça sık kullanacağımız fonksiyonlardır. Bu nedenle fonksiyonları anlatmadan önce nerelerde kullanacağımızdan bahsedeceğim.

Bu iki fonksiyon dosya içerisine başka dosyanın çağırılmasında kullanılır dedik. Buna örnek olarak html temaları düşünün bu temalarda header, menu, sidebar,body, footer gibi kısımlar vardır. Tüm bu kısımları bir dosyada tutmak karmaşıklığa neden olacaktır. Bu nedenle ayrı ayrı tutuyoruz ve süreç yönetimini kolaylaştırıyoruz. Her parça gerek duyulduğu yerde dosyaya dahil edilerek bir bütünü oluşturur.

Örneğin bir web sitesini ziyaret ettiğinizde sitelerin genellikle orta kısımları yani body.php’ye denk gelecek kısımları dinamiktir. Header, sidebar, footer gibi kısımlar sürekli güncellenmeyen sabit içeriklerdir. Bu nedenle görseldeki gibi siteyi parçaladığımızda kod yönetimi kolaylaşacaktır. Günlük hayatta ziyaret ettiğimiz web siteleri bu mantık ile hareket etmektedir.

Php İnclude & Require Fonksiyonları

Gelelim dosya ekleme fonksiyonlarına php programlamada dört adet dosya ekleme fonksiyonu vardır. Bunlar include, include_once, require ve require_once fonksiyonlarıdır.

Include & Include_once Dosya Ekleme Fonksiyonu

Include fonksiyonu dosya yolunu parametre olarak alır. Dosya belirtilen dizinde ise projeye dahil edilir. Eğer dosya belirtilen dizinde yok ise bir uyarı mesajı verir ve proje çalışmaya devam eder. Çağırılan dosyadaki tüm fonksiyonlar ve değişkenler çağırıldığı dosya içerisinde kullanılabilir.

<?php
include "header.php";
include "../header.php";
include "sistem/header.php";
?>

include ve include_once fonksiyonları arasındaki fark include fonksiyonu bir dosyayı daha önce dahil edilmiş olsa bile tekrar dahil eder ancak include_once fonksiyonu dahil edilecek dosya daha önce dahil edilmiş ise tekrar dahil etmez. Aradaki farkı anlamanız için küçük bir örnek veriyorum aşağıdan inceleyelim.

<?php 
/* test.php isimli dosya oluşturalım */
echo 'dosya dahil edildi';
?>
<?php
include 'test.php';
include_once 'test.php';
?>

Yukarıda ve aşağıda aynı dosyayı iki kez çağırdık. İkisi arasındaki tekrar fonksiyonların kullanım sırasıdır. Yukarıdaki örnekte ilk önce include fonksiyonu ile dosyayı dahil ediyoruz daha sonra include_once fonksiyonu ile dahil ediyoruz. İlk dahil ettiğimizde ekrana dosya dahil edildi diye çıktı verecektir. Ancak ikinci dahil ettiğimizde zaten önceden dahil ettiğimiz için tekrar dosya dahil edildi diye yazmayacaktır. Yani ekranda sadece bir kez dosya dahil edildi yazacak.

<?php
include_once 'test.php';
include 'test.php';
?>

Fakat ilk önce include_once fonksiyonunu kullanıp daha sonra include fonksiyonunu kullandığımızda include fonksiyonu dosya daha önce dahil edilmiş olsa bile tekrar dahil edeceğinden ekranda iki kez dosya dahil edildi yazacaktır. Aynı mantık require ve require_once içinde geçerlidir.

Require Dosya Ekleme Fonksiyonu

Require fonksiyoda include fonksiyonu ile aynı mantık ile çalışmaktadır. Parametre olarak dosyanın dizini gönderilir. İki fonksiyon arasındaki en önemli fark eğer çağırılan dosya dizinde yok ise ölümcül hata (fatal error) dediğimiz program akışını durduran hata verir. Yani çağırmak istediğimiz dosya dizindeki dosya yok ise dosyayı çağırdığımız kod satırından sonraki kodlar çalışmayacaktır. require ve require_once arasındaki farklar include ile aynıdır.

<?php
require "header.php";
require "../header.php";
require "sistem/header.php";
?>

Bu fonksiyonların kullanımını öğrendiğimize göre başlangıçta vermiş olduğum görseldeki web site şablonunu index.php dosyamızda birleştirelim.

<?php
include "header.php";
include "sidebar.php";
include "body.php";
include "footer.php";

/* veya */ 

require "header.php";
require "sidebar.php";
require "body.php";
require "footer.php";
?>

Bir Cevap Yazın