SQL Select Kullanımı

SQL Select Kullanımı

Sql select komutu tablo veya tablolardan verilerin seçimi için kullanılır. Tablo ve kayıtlar üzerinde bir değişiklik yapmadan olduğu gibi getirir. Kullanım şekli MS SQL , Oracle ve MySQL’de aynıdır.

  • Sorgulanacak tablonun tüm sütunları yazdırılabilir.
  • Bir veya birden fazla tablo aynı anda sorgulanabilir.
  • Sorgulama belirli koşullar kullanılabilir.
  • Select deyimi iç içe kullanılabilir.
  • Sorgu sonucu büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe sıralanabilir.
  • Sorgu sonucu sayısal değerlerden oluşuyorsa matematiksel işlemler yapılabilir.

Örneğe geçmeden önce bir adet personel tablomuz olduğunu varsayalım. Personel tablomuzun içerisinde personel id, personel adı, personel soyad ve personel görevi sütunlarının olduğunu varsayalım. Tablo görseli aşağıda mevcuttur. Tüm örnekler aşağıdaki tablo üzerinden yapılacaktır.

SQL Select Kullanımı Örnek Tablo

Tablodaki Tüm Verilerin Listelenmesi

SELECT * FROM personel

Örnek kullanımı inceliyoruz. Select deyimi seçmek için kullanıyoruz. * (yıldız) karakteri tablodaki tüm satır ve sütunların seçileceği anlamına gelmektedir. From deyimi ise nereden seçileceğini yani hangi tablodan seçileceğini belirtir. Örnek sorgumuzun Türkçe yorumlaması personel tablosunda tüm verileri seç demektir.

Tabloda Belirtilen Sütunlardaki Verinin Listelenmesi

SELECT personel_adi, personel_soyadi FROM personel

Örnek kullanımımızda sadece belirtilen sütunlardaki verileri getirdik. Bu sorguya göre personel tablosundan sadece personel adı ve personel soyadı sütunlarındaki veriler listelenecek. Türkçe yorumlaması personel tablosundaki personel_adi ve personel_soyadi sütunlarındaki tüm verileri seç demektir.

SQL Select deyimi ile yapılan sorgulamalarda koşul belirtmek mümkündür. Koşul belirtmek için WHERE deyimi kullanılır. WHERE ifadesinde koşullar karşılaştırma operatörleri (<, >, <=, >=) ile belirtilebilir. WHERE ifadesinde birden fazla koşul var ise AND(ve) yada OR(veya) operatörleri kullanılır.

AND operatöründe tüm koşulların sağlanması gerekirmektedir. OR operatöründe ise koşullardan bir tanesinin sağlanması yeterlidir.

Tabloda Koşullu Veri Listeleme

Örneğimizde personel tablosunda personel adı ‘hasan’ olan personellerin tüm verilerini listeleyecektir.

SELECT * FROM personel WHERE personel_adi = 'hasan'

Örneğimiz personel tablosunda personel soyadı ‘Coş’ ve personel görevi ‘Boyacı’ olan personellerin tüm verilerini listeleyecektir.

SELECT * FROM personel WHERE personel_soyadi = 'Coş' AND personel_gorevi = 'Boyacı'

Bu örneğimizde ise personel tablomuzdan personel görevi ‘Boyacı’ olan personellerin ad ve soyad bilgilerini listeliyoruz.

SELECT personel_adi, personel_soyadi FROM personel WHERE personel_gorevi = 'Boyacı'

Aşağıdaki örneğimizde personel tablosundaki personel adı ‘Mahmut’ ve personel görevi ‘Tekniker’ olan personelleri listeliyoruz fakat böyle bir kayıt olmadığı için sonuç dönmeyecektir.

SELECT * FROM personel WHERE personel_adi = 'Mahmut' AND personel_gorevi = 'Tekniker'

Ayrıca sql select ifadesini kullanırken IN ve LIKE terimleride mevcuttur. Bu iki terim bizim daha fazla koşul oluşturmamızı sağlıyor. Bu terimleri daha kolay anlaşılması açısından direk örnek üzerinden inceleyelim.

IN mantığı oldukça basit verilen veri kümesi içinden eşleşenleri seçer. Aşağıdaki örnek sonucunda personel görevi boyacı ve tekniker olan personellerin verileri listelenecektir.

SELECT * FROM personel WHERE personel_gorevi IN ('Boyacı', 'Tekniker')

LIKE ifadesi ile birlikte kullandığımız _ (alt tire) ve % (yüzde) karakterlerinden _ (alt tire) bir karakteri temsil ederken, % (yüzde) karakteri ise bir veya daha fazla karakteri temsil eder.

Aşağıdaki örnekte yüzde karakteri bir veya daha fazla karakteri temsil ettiği için personel adı A ile biten tüm personelleri seçecektir.

SELECT * FROM personel WHERE personel_adi LIKE '%H'

Bu örneğimizde ise yüzde karakterlerinin arasına A harfini yazdık bunun anlamı isimlerinde A harfi olan personellerin bilgilerini seç demektir.

SELECT * FROM personel WHERE personel_adi LIKE '%A%'

İlk örneğimizin tersi olarak bu sefer personel adı A harfi ile başlayan personellerin bilgilerini seçecektir.

SELECT * FROM personel WHERE personel_adi LIKE 'A%'

Alt tire (_) karakterinin her biri tek karakteri temsil ettiği için aşağıdaki örneğimizde personel adı beş harften oluşan ve ikinci harfi A olan personelin bilgilerini getirecektir.

SELECT * FROM personel WHERE personel_adi LIKE '_A___'

SQL Select ifadesinin genel kullanımı bu şekildedir. SQL Select ifadesi ile istediğiniz koşullara göre verileri listeleyebilirsiniz.

Tabloya yeni veri eklemek için SQL Insert Kullanımı başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Eklenen verileri değiştirmek mümkündür. Bunun için SQL Update ifadesi kullanılır. SQL Update Kullanımına göz atabilirsiniz.

Eklenen verileri delete ifadesi ile silmek mümkündür. Delete ifadesinin detaylı kullanımı için SQL Delete Kullanımı başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın