Wamp server kurulumu oldukça basit olan yerel sunucu programıdır. Wamp server tamamen ücretsiz ve türkçe dil seçeneği mevcuttur. Ben wamp server kullandığım için bunu anlatacağım tabi ki piyasada birçok alternatif var.(EasyPhp, Xamp,Apache,Mamp) WAMP ismi Windows, Apache, Mysql, Php’nin baş harflerinden gelmektedir ama nereden geldiğinin pek bir önemi yoktur. Önemli olan işlevidir. Wamp server bilgisayarımızda yerel bir web sunucusu kurmamızı sağlayarak php projelerimizi test etme imkanı sunar.
Wamp Server Kurulumu Nasıl Yapılır?
Wamp serveri buradan indiriyoruz. İndirdiğimiz kurulum dosyasını çalıştırıyoruz. İlk açılışda dil seçmeniz gerekiyor. Daha sonra aşağıdaki görseldeki gibi pencere gelecek ‘I accept the agreement‘ seçili olarak geliyor eğer seçili değilse seçip Next‘e tıklıyoruz.
Bir sonraki pencereyi de Next‘e tıklayıp geçiyoruz çok önemli değil. Karşımıza aşağıdaki gibi programın nereye yükleneceğini seçtiğimiz bir pencere geliyor. Bu pencerede C:\wamp64 dizini otomatik gelir değiştirmeye gerek yoktur. Next‘e tıklayıp devam ediyoruz.
Bir sonraki pencerede seçili olanları değiştirmeye gerek yoktur. Bir sonraki pencere aşağıdaki gibidir.
Yukarıdaki pencerenin devamı niteliğinde bir pencere gelecek bu pencereden sonra gelen pencerede hangi sürümlerin yükleneceği ve hangi dizine yükleneceği yazmaktadır. Next‘e tıklayıp geçiyoruz. Wamp server yüklenmeye başlıyor. Yükleme işlemi sona yaklaştığında aşağıdaki gibi bir uyarı geliyor.
Bu uyarıyı ‘Hayır‘a tıklayarak geçelim aynı soruyu bu sefer Notepad++ için soracak ‘Hayır‘a tıklayarak geçiyoruz ve mutlu son kurulumu tamamlıyoruz.
Kurulum bittikten sonra çalıştırdığımızda bir takım komut pencereleri ne yazdığını göremeyeceğiniz kadar hızlı açılıp kapanacak ve program simgesi yeşile döndüğünde kullanıma hazır olacak.
Wamp Server Nasıl Kullanılır?
Wamp server programının kurulumu sorunsuz bir şekilde tamamlandı ise kullanım aşamasına geçebilirsiniz. Öncelikle programı çalıştıralım ve program simgesinin yeşil olduğundan emin olalım. Eğer yeşil olmuyorsa 80 portu çakışma yapıyor olabilir. Apache 80 Portu Hatası – Apache Port Değiştirme başlıklı yazıma göz atın.C:\wamp64\www bu dizin yerel sunucumuzun ana dizinidir. Varsayılan olarak yüklenenler aşağıdaki gibidir. Bu dosyaları silmemizde herhangi bir sakınca yoktur. Bu dosyaları silip kendi projemize ait dosyaları oluşturabiliriz. Silmeden önce www dizininde olduğunuza emin olun!
Php projemizin dosyalarını www klasörü içine atmamız gerekmektedir. www dizinine attığımız php dosyalarımıza http://localhost/ adresinden ulaşabiliriz. Varsayılan olarak yüklenen dosyalar tarayıcımızdan http://localhost/ adresine girdiğimizde aşağıdaki görüntüyü vermektedir. Bu sayfada kurduğumuz sunucu ile ilgili bilgiler yazmaktadır.
Kendi php dosyamızı test etmek için www klasörü içindeki varsayılan olarak gelen dosyaları sildikten sonra bir tane index.php dosyası oluşturun. Aşağıdaki kodu yazın ve tarayıcınızdan http://localhost/ adresine girin.
<?php echo 'test'; ?>
Tarayıcımızda test yazacaktır. Şimdi dosyamızın ismi index.php olduğu için varsayılan olarak çalışmaktadır. Sunucularda index isimli web dosyaları varsayılan olarak çalıştırılır. Fakat farklı bir dosya çalıştırmak istediğimizde dosya dizinin ve ismini yazmamız gerekmektedir.
Örneğin proje klasörü altındaki kategori.php dosyasını çalıştırmak için http://localhost/proje/kategori.php yolunu izlememiz gerekiyor.
Örneğin ana dizindeki(www) anasayfa.php dosyasını çalıştırmak için http://localhost/anasayfa.php yolunu izlememiz gerekiyor.
Not: Diğer sunucu programlarının ana dizin klasörü www klasöründen farklı olabilir. Örneğin Xamp programının ana dizini htdocs klasörüdür.